![]() |
Az eredeti recept |
Nos, ez az eredeti receptünk, amelyet édesanyám évtizedekkel ezelőtt diktált le nekem. Akkoriban én még semmit sem tudtam főzni, de még egy szelet kenyeret sem tudtam rendesen levágni.
Azóta viszont agyonhasználtuk ezt a kis papírlapot. Számtalanszor megsütöttük ezt az almást. A gyerekek is imádják. Mára szinte olvashatatlanra kopott. Át kellett másolni egy másik lapra, de ezt a régit sajnáltuk kidobni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1-2 dl tejföl
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor (én egy picit többet teszek bele mert úgy szeretem)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 sárgája (az egyik a tészta kenéséhez kell)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
Ez az adag egy kb. 20 x 33 cm-es tepsihez elegendő. Ha ennél kicsit nagyobb tepsiben sütöm, akkor másfél adagot szoktam kimérni, és 2 sárgáját teszek a tésztába.
A töltelékhez:
- 1,5-2 kg savanykás alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál cukor
1. Az almát megtisztítjuk, lapocskákra reszeljük, vagy vagdaljuk. Összekeverjük a 4 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Lábosba tesszük, és egy kicsit megpároljuk.
Szerintem úgy a legegyszerűbb, ha jénaiban 10 percre betesszük a mikróba. Ha levet ereszt, azt leöntjük róla, majd hagyjuk hűlni, amíg elkészül a tészta.
2. A sütőt kb 220°C-ra előmelegítjük.
3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgát, és a tejfölt. (Vigyázzunk a tejföllel, nem biztos, hogy mind a 2 dl kell bele.) Belereszeljük a citrom héját. Egy pici citromlevet is nyomhatunk bele, nem rontja el.
Miután az összes hozzávaló a tálban van, egyneművé gyúrjuk.
4. A tepsit kikenjük margarinnal, és kilisztezzük. De tehetünk bele sütőpapírt is.
5. A tésztát kétfelé osztjuk, és az egyik felét elnyújtjuk akkorára, amekkora a tepsi mérete. Az elnyújtott tésztát feltekerjük a nyújtófára, és átemeljük a tepsibe. Megszórjuk egy marék zsemlemorzsával, majd rásimítjuk az almát.
Elnyújtjuk a tészta másik felét is, rátesszük az almára, a tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük tojássárgájával.
Forró sütőbe toljuk, 3-4 perc után 170°C-ra mérsékeljük a sütőt. 20 perc alatt készen van.
Mivel nem minden sütő süt egyformán, ezért a sütési idő tekintetében mindenki igazodjon a sajátjához.
Én is sok töltelékkel szeretem készíteni!
VálaszTörlésIgen, az a lényeg benne, hogy az ember ne fuldokoljon a tésztától.
VálaszTörlés