Rendszeres olvasók

2011. február 2., szerda

Éva mama almás tésztája

Az eredeti recept

Nos, ez az eredeti receptünk, amelyet édesanyám évtizedekkel ezelőtt diktált le nekem. Akkoriban én még semmit sem tudtam főzni, de még egy szelet kenyeret sem tudtam rendesen levágni.
Azóta viszont agyonhasználtuk ezt a kis papírlapot. Számtalanszor megsütöttük ezt az almást. A gyerekek is imádják. Mára szinte olvashatatlanra kopott. Át kellett másolni egy másik lapra, de ezt a régit sajnáltuk kidobni.




















Hozzávalók:

A tésztához:

- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1-2 dl tejföl
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor (én egy picit többet teszek bele mert úgy szeretem)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 sárgája (az egyik a tészta kenéséhez kell)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só

Ez az adag egy kb. 20 x 33 cm-es tepsihez elegendő. Ha ennél kicsit nagyobb tepsiben sütöm, akkor másfél adagot szoktam kimérni, és 2 sárgáját teszek a tésztába.

A töltelékhez:

- 1,5-2 kg savanykás alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál cukor


1.   Az almát megtisztítjuk, lapocskákra reszeljük, vagy vagdaljuk. Összekeverjük a 4 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Lábosba tesszük, és egy kicsit megpároljuk.
Szerintem úgy a legegyszerűbb, ha jénaiban 10 percre betesszük a mikróba. Ha levet ereszt, azt leöntjük róla, majd hagyjuk hűlni, amíg elkészül a tészta.

2.   A sütőt kb 220°C-ra előmelegítjük.
                                         
3.   A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgát, és a tejfölt. (Vigyázzunk a tejföllel, nem biztos, hogy mind a 2 dl kell bele.) Belereszeljük a citrom héját. Egy pici citromlevet is nyomhatunk bele, nem rontja el.
Miután az összes hozzávaló a tálban van, egyneművé gyúrjuk.

4.   A tepsit kikenjük margarinnal, és kilisztezzük. De tehetünk bele sütőpapírt is.

5.   A tésztát kétfelé osztjuk, és az egyik felét elnyújtjuk akkorára, amekkora a tepsi mérete. Az elnyújtott tésztát feltekerjük a nyújtófára, és átemeljük a tepsibe. Megszórjuk egy marék zsemlemorzsával, majd rásimítjuk az almát.
Elnyújtjuk a tészta másik felét is, rátesszük az almára, a tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük tojássárgájával.
Forró sütőbe toljuk, 3-4 perc után 170°C-ra mérsékeljük a sütőt. 20 perc alatt készen van.

Mivel nem minden sütő süt egyformán, ezért a sütési idő tekintetében mindenki igazodjon a sajátjához.


2 megjegyzés:

  1. Én is sok töltelékkel szeretem készíteni!

    VálaszTörlés
  2. Igen, az a lényeg benne, hogy az ember ne fuldokoljon a tésztától.

    VálaszTörlés