Rendszeres olvasók

2010. november 17., szerda

Csokoládés márványkuglóf

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
 
 25 dkg margarin (de lehet vaj is)
25 dkg cukor
25 dkg liszt
6 db tojás
10 dkg keserű csokoládé
2 evőkanál kakaópor
1 citrom reszelt héja
csipet só
fél tasak sütőpor
pici rum, vagy aroma
4-5 evőkanál sárgabarackdzsem
 
A csokoládémázhoz használhatunk tortabevonót, de sokkal finomabb, ha kakaóporból, cukorból és margarinból mi készítjük el.

Elkészítés
 
1. Bekapcsoljuk a sütőt, és kb. 180 fokra előmelegítjük.
2. A keserű csokoládét deszkán késsel apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a 2 evőkanálnyi kakaóporral. (Nagyon finom lesz a sütemény az apró csokidaraboktól. Mindenképpen keserű csokoládét használjunk, mert minden más sütéskor elolvad, és nem lehet a darabkákat érezni, amikor esszük.)

3. A lisztet összekeverjük a sütőporral.

4. Habosra keverjük a puha margarint a csipet sóval, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, és kb. 1 evőkanál rummal, vagy egy-két csepp aromával.
Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is jól kikeverjük.
(Lazább lesz a tészta, ha csak a sárgáját adjuk hozzá, a fehérjét pedig külön kemény habbá verjük és a habot forgatjuk óvatosan a krémbe.)
Végül apránként beleforgatjuk a lisztet.
A masszát két részre osztjuk. Az egyik részhez szintén óvatosan forgatva hozzákeverjük a csokoládés kakaót.

5. Egy koszorúformát kivajazunk, lisztezünk, és evőkanállal felváltva egymás mellé szaggatjuk a sárga és csokis tésztát. Amikor egy sor készen van, akkor a kanállal simítsuk körbe a tésztát (de csak egy irányban).
A következő sort úgy rakjuk le, hogy a sárga tészta kerüljön a csokis fölé, és így tovább...
Lehetőleg úgy osszuk be a tésztát, hogy három sor kerüljön egymásra, és mindegyik sort simítsuk körbe a kanállal. (Ettől lesz majd szép márványos a sütemény vágási felülete)

6. Kb. 170-180 ˚C-os sütőben tűpróbáig sütjük. (Minden sütő másképp süt ezért mindenki igazodjon a saját sütőjéhez)
 
7. A dzsemet pici vízzel felforraljuk, úgy, hogy kenhető legyen. A megsült tésztát kivesszük a formából, és a még forró süteményt megkenjük a dzsemmel. (Mire a süti kihűl, ez szépen rászárad.)
 
8. A süteménynek hidegre kell hűlnie, csak ekkor tehetjük rá a csokimázat.
A csokoládémáz készülhet tortabevonóból, de sokkal finomabb, ha mi főzzük a csokit. Pillanatok alatt készen van.
- 5 evőkanál kakaópor + 5 evőkanál kristálycukor + 5 evőkanál víz. Folyamatosan kevergetve lassú tűznél addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Nem kell agyon főzni. Hozzákeverünk 10 dkg vajat, vagy margarint. Ez szépen elolvad benne. Várunk, amíg annyira lehűl, hogy még kenhető legyen (akkor nem fog az egész lefolyni a tészta tetejéről), és rákenjük a már kihűlt süteményre.
 
Ez az 5 kanalas mennyiségű csokoládé jóval több, mint amennyi ehhez a sütihez szükséges, de a gyerekek nagyon szívesen veszik, ha kimarad a csoki. Csokoládés tejet is lehet belőle készíteni, az is  nagyon finom, azt is szeretik a gyerekek.
(Arra vigyázzunk, hogy ne tegyünk túl sok a vizet a kakaóhoz, mert akkor olyan híg lesz, hogy nem fog megmaradni a tésztán. Úgy is finom persze, csak ronda. De nálunk például nem lehet olyan ronda egy sütemény, hogy ne fogyjon el.)

Vigyázni kell, nagyon laktató, de nagyon finom.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom kuglóf, receptet elmentettem!

    VálaszTörlés
  2. Ha "hedonizálni" akarok, akkor egy gömb vanília fagylaltot is dobok mellé. Mániákusan szeretem az ilyen sütemények mellé a fagyit.

    VálaszTörlés