Rendszeres olvasók

2010. december 15., szerda

Gyümölcstorta

A világ legegyszerűbb gyümölcstortája. Tudom, sokan mások is készítik, de annyira szeretjük, hogy nem tudom megállni, hogy én is közzétegyem a sajátomat. Bármilyen gyümölccsel készíthető, lehet friss, befőtt, mirelit, mindegy. Én azt tapasztaltam, hogy a savanykásabb gyümölcsökkel, főleg erdei gyümölcsökkel a legfinomabb, de ez ízlés kérdése.


Málnával




















1.  4 tojásból + 4 kanál cukorból + 4 kanál  lisztből (1 mokkáskanál sütőporral elkeverve) sütök egy piskótalapot. Én ezt a recés szélű tortaformát szeretem.

2.  Amíg a piskóta sül, főzök egy adag pudingot, a zacskón található leírásnak megfelelően. Legjobb a vanília, de finom a tejszínízű, vagy a puncs ízű  is. 5 dl tej helyett lehet egy picit kevesebbel is készíteni, úgy keményebb lesz a puding, biztosan nem fog folyni a tésztán.
A kész pudingot langyosra hűtöm, közben néha megkeverem, hogy hűlés közben ne csomósodjon be. 
Azért nem szoktam teljesen hidegre hűteni, mert akkor annyira megköt, hogy nem lehet olyan szépen szétkenni a tésztán.

3.  A piskóta tetejét vékonyan megkenem bármilyen savanykás lekvárral. Általában olyan lekvárral, amilyen gyümölcsöt használok, de ha éppen olyan  nincs, akkor tökéletes hozzá a sárgabaracklekvár, vagy bármi, ami otthon van.


4. A lekvárral lekent tortalapra rásimítom a pudingot, megrakom a gyümölcsökkel, a leírásnak megfelelően a gyümölcsös zseléporból elkészítem a zselét, és amikor már nem túlságosan folyékony, akkor rákanalazom a gyümölcsre.
Lehet, hogy én vagyok ügyetlen, de a zselét csak akkor tudom ráönteni a tésztára, amikor már majdnem megkötött, mert folyékony állapotában mindig lefolyik a süteményről, és a piskóta beszívja.

5  Tálalásig hűtőbe teszem, hogy a zselé teljesen összeálljon.


Erdei gyümölccsel