Rendszeres olvasók

2011. április 5., kedd

Darázsfészek

Darázsfészek

Én kétféle darázsfészket szoktam csinálni. Az egyik diós, a másik sima vajas cukros, mivel a fiam nem szereti a diót. Mindkettő nagyon finom.

Hozzávalók:

A tésztához:

- 50 dkg liszt
- 5 dkg langyos vaj (akár fel is lehet olvasztani, és a tojássárgával elkeverni)
- 3-4 dl langyos tej (én 3 dl-t szoktam kimérni, és ha túl keménynek találom a tésztát, akkor öntök még hozzá)
- 2 sárgája (van olyan recept, amelyikben hármat írnak, de szerintem elég a kettő. Szokás dolga.)
  + 1 sárgája a kenéshez
- 3 púpozott evőkanál cukor + 1 kiskanálnyi az élesztőhöz
- 4 dkg élesztő (a receptek általában 2,5 dkg-t írnak, de nekem ennyitől még soha nem kelt meg tészta. Bizonyára az én hibám, de nem csinálok ebből problémát, inkább többet használok.)
- csipet só

A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg darált dió, a diós fajtához

A tetejére:
- 2-2,5 dl meleg cukros tej


1.   Az élesztőt megfuttom kevés langyos cukros tejben, majd a liszttel, cukorral, csipet sóval, tojássárgákkal és a vajjal jól összegyúrom. Fél órát langyos helyen pihentetem, majd hólyagosra dagasztom.
Ezután szintén langyos helyen kelni hagyom.
Én ezt a kenyérsütő gép dagasztó programjával csinálom.

2.   A sütőt előmelegítem 180 fokra.

3.   A tepsit kikenem margarinnal, és megszórom liszttel. Ennél a tésztánál nem használok sütőpapírt, mert így jobban szeretem.

4.   Ha a tészta szépen megkelt, deszkán picit átgyúrom, majd 4-5 mm vastagságú téglalappá nyújtom.

5.   A 10 dkg vajat vagy margarint kenhetőre olvasztom, és rákenem a kinyújtott tésztára. Nem kell, hogy folyjon a margarin, csak legyen jól kenhető. Ezt megszórom a 15 dkg kristálycukorral.
Ha a diós fajtát készítem, akkor egyenletesen megszórom a darált dióval is.

6.   A tésztát feltekerem, majd 2-3 cm széles szeletekre vágom.




7.   A vágott részével lefelé úgy rakom a tepsibe egymás mellé, hogy összeérjenek, és a tetejét megkenem tojássárgával.


 8.   180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készen van. (A sütési idő tekintetében mindenki igazodjon a saját sütőjéhez, a enyémben például nagyon gyorsan készen van a tészta)
Sülés közben gyönyörűen összedagad, és a teteje nagyon szépen megbarnul.

9.   Amíg a tészta sül, melegítsünk fel 2-2,5 dl tejet, és édesítsük meg. Finom édes legyen, ez a sütemény úgysem az egészségről szól.

10.   Amikor a tészta szép barna, vegyük ki a sütőből, és öntözzük meg a cukros tejjel. Jusson mindenhova. Szép fényes lesz tőle a teteje
További 5 percre tegyük vissza a sütőbe, ez az idő elegendő ahhoz, hogy magába szívja a tészta a tejet.
Igazából akkor a legfinomabb, amikor egy ici-picit "locsos" a tészta alja, a cukor pedig kicsit karamellizálódik a tepsi alján és oldalán.



Tejjel, kakaóval, jeges kávéval, karamellás tejjel minden napszakban nagyon finom.

2011. április 3., vasárnap

Sós sajtos rudacskák

Sós sajtos rudacskák




















Nagyon gyorsan elkészíthető, és mindig sikere van.

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 2-3 dkg élesztő
- 2 tojássárgája (az egyik a tészta megkenéséhez kell)
- 1/2 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 1-2 mokkáskanál só (ízlés szerint)


1.   A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

2.   A sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral. (De jó a zsírozós, lisztezős módszer is.)

3.   A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut.

4.   A lisztbe beleszórjuk a sót, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk az egyik sárgáját, az élesztőt, és összegyúrjuk. Nem kell a tésztának túl lágynak lennie. Jó rugalmas legyen.

Keleszteni nem kell!!!

5.   Ceruza vastagságú téglalappá nyújtjuk. Villával csíkokat húzunk a tésztára. Megkenjük a második sárgájával, jó bőven sajtot reszelünk rá, tetszőleges hosszúságú rudakra vágjuk, egymás mellé a tepsire fektetjük, és a sütőben világos rózsaszínűre sütjük.
 Vigyázzunk, hamar megég.