Rendszeres olvasók

2011. március 5., szombat

Kelt csöröge

Kelt csöröge
Tudom, hogy a csörögét nem mindenki készíti kelt tésztából, de én ezt a fajtát jobban szeretem.
Valójában én mindig fánkot szerettem volna csinálni, de valószínűleg tehetségtelen vagyok a jó fánktészta készítéséhez. Nekem mindig egy kicsit nehézre sikerült a tésztája. Ezért úgy döntöttem, hogy csörögét formázok belőle, mert ehhez tökéletesen megfelel az én elfuserált fánktésztám is.
Ahogy a képen látszik, az évek alatt olyan tökéletesre fejlesztettem a tésztát, hogy most már akár kiváló szalagos fánk is lehetne belőle, de én egyenlőre maradok a csörögénél.



Ezt a tésztát a kenyérsütő-gép dagasztó programjával szoktam készíteni, és a hozzávalókat is ennek megfelelően adom meg. (Ha kézzel dagasztjuk, akkor elképzelhető, hogy kevesebb tej kell hozzá, úgy hogy ne öntsük egyszerre a tésztához, bár, ahogy a bevezetőben írtam, ez a süti akkor is jó, ha nem tökéletes a tésztája.)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 3 sárgája
- 2-3 evőkanál cukor
- 5 dkg puha margarin
- 2 evőkanál tejföl
- 2,5 dl tej
- 3-4 dkg élesztő (A receptek 1 dkg-t írnak, de szerintem annyi nem keleszti meg a tésztát. Biztosan én vagyok ügyetlen, de nekem nem megy)
- 1 evőkanál  rum
- egy csipet só
- a sütéshez olaj
- a hintéshez porcukor

1.   Az élesztőt 1/2 dl langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk, a margarint az élesztővel elmorzsoljuk, majd a többi anyaggal összegyúrjuk, kidolgozzuk, és a tésztát langyos helyen kelesztjük. Ha géppel dagasztjuk, akkor a gép mindezt elvégzi.

2.   A megkelt tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk.



3.   Derelyemetszővel tetszőleges nagyságú négyzetekre vágjunk. (Én a kicsi csörögét szeretem, ezért kb. 5x5 cm -es négyzetekre vágom, sütés közben úgy is megdagad.)
A kockák közepére egy kis rést vágok, és a tészta egyik sarkát áthúzom a résen.


4.   Forró olajban kisütöm. (Nagyon hamar megsül mindkét oldala, ezért ne menjünk el a tűzhely mellől, mert pillanatok alatt megég.)
 



6.   Papírtörlőre szedem, és mindkét oldalát megszórom porcukorral. (Lehet vaníliás cukrot is keverni a porcukorhoz.)

7.   Tartalmas levesek után tálalom (gulyásleves,  palócleves, stb.)