Rendszeres olvasók

2011. február 28., hétfő

Vaníliás muffin csokoládékalappal



















Hozzávalók:

20dkg liszt
10 dkg cukor
1dl tej
1dl olívaolaj
2 sárgája
1 csomag vaníliacukor, vagy 1kávéskanál vaníliaaroma
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só

1.  A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A muffinsütő formát kibéleljük muffinsütő papírral. Olajozni is lehet a formát.

2.   A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a vaníliacukorral (vagy aromával) és a csipet sóval.
Apránként hozzáadjuk az olajat is, miközben folyamatosan keverjük.

3.   A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tejjel felváltva keverjük a tojáskrémbe. Vigyázzunk, hogy lehetőleg ne legyen csomós a massza.

4.   A tésztát belekanalazzuk a sütőformába, és 15-20 perc alatt készre sütjük. (Ha a tésztába hústűt szúrunk, és már nem ragad a tészta a tűre, akkor készen van.)





5.   A muffinok tetejét megkenjük tortabevonóval, és megszórjuk bármilyen tortadísszel.

Én szívesebben készítem a csokoládémázat házilag, mert sokkal finomabb.

2011. február 24., csütörtök

Csokoládékrém-likőrös muffin





Hozzávalók:

- 15-17 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 8 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 1,2 dl csokoládékrém-likőr (más krémlikőr is szokott szerepelni a receptekben, de szerintem a csokikrém a legfinomabb)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sötőpor

1.   A sütőt bekapcsoljuk, és 180 °-ra előmelegítjük.

2.   A muffin formát kibéleljük muffinsütő papírral, vagy kikenjük olajjal.

3.   A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a vajjal. Ezután hozzákeverjük a csokoládé-krémlikőrt. A sütőport elkeverjük a liszttel, és kanalanként hozzáadjuk a krémhez.

4.   A masszát a formába adagoljuk, és 10-15 perc alatt megsütjük.






2011. február 2., szerda

Éva mama almás tésztája

Az eredeti recept

Nos, ez az eredeti receptünk, amelyet édesanyám évtizedekkel ezelőtt diktált le nekem. Akkoriban én még semmit sem tudtam főzni, de még egy szelet kenyeret sem tudtam rendesen levágni.
Azóta viszont agyonhasználtuk ezt a kis papírlapot. Számtalanszor megsütöttük ezt az almást. A gyerekek is imádják. Mára szinte olvashatatlanra kopott. Át kellett másolni egy másik lapra, de ezt a régit sajnáltuk kidobni.




















Hozzávalók:

A tésztához:

- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1-2 dl tejföl
- 1/2 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor (én egy picit többet teszek bele mert úgy szeretem)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 sárgája (az egyik a tészta kenéséhez kell)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só

Ez az adag egy kb. 20 x 33 cm-es tepsihez elegendő. Ha ennél kicsit nagyobb tepsiben sütöm, akkor másfél adagot szoktam kimérni, és 2 sárgáját teszek a tésztába.

A töltelékhez:

- 1,5-2 kg savanykás alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál cukor


1.   Az almát megtisztítjuk, lapocskákra reszeljük, vagy vagdaljuk. Összekeverjük a 4 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Lábosba tesszük, és egy kicsit megpároljuk.
Szerintem úgy a legegyszerűbb, ha jénaiban 10 percre betesszük a mikróba. Ha levet ereszt, azt leöntjük róla, majd hagyjuk hűlni, amíg elkészül a tészta.

2.   A sütőt kb 220°C-ra előmelegítjük.
                                         
3.   A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgát, és a tejfölt. (Vigyázzunk a tejföllel, nem biztos, hogy mind a 2 dl kell bele.) Belereszeljük a citrom héját. Egy pici citromlevet is nyomhatunk bele, nem rontja el.
Miután az összes hozzávaló a tálban van, egyneművé gyúrjuk.

4.   A tepsit kikenjük margarinnal, és kilisztezzük. De tehetünk bele sütőpapírt is.

5.   A tésztát kétfelé osztjuk, és az egyik felét elnyújtjuk akkorára, amekkora a tepsi mérete. Az elnyújtott tésztát feltekerjük a nyújtófára, és átemeljük a tepsibe. Megszórjuk egy marék zsemlemorzsával, majd rásimítjuk az almát.
Elnyújtjuk a tészta másik felét is, rátesszük az almára, a tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük tojássárgájával.
Forró sütőbe toljuk, 3-4 perc után 170°C-ra mérsékeljük a sütőt. 20 perc alatt készen van.

Mivel nem minden sütő süt egyformán, ezért a sütési idő tekintetében mindenki igazodjon a sajátjához.