Rendszeres olvasók

2011. január 27., csütörtök

Egyszerű vajas pogácsa





Vajas pogácsa





















Hozzávalók:

- 1/2 kg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojássárgája (az egyik a kenéshez kell)
- 1 dl tejföl
- 1 dl tej
- 4 dkg élesztő (Vannak olyan receptek, amelyek 2 dkg-t írnak, de nekem ennyitől még soha nem kelt meg a tészta. Ez biztosan az én hibám, de nem kísérletezem, inkább több élesztőt használok.)
- só
- sajt (Ha akarjuk, akkor meg lehet szórni a pogácsát sajttal, de anélkül is jó.)


1.   A tejet egy mokkáskanálnyi cukorral meglangyosítjuk, és megfuttatjuk benne az élesztőt.

2.   A lisztbe 2-3 mokkáskanálnyi sót szórunk, és elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadunk egy sárgáját, a tejfölt, és az élesztőt. Jól kidolgozzuk a tésztát. Én a kenyérsütőgép dagasztóprogramjával szoktam csinálni, mert lusta vagyok dagasztani.
Langyos helyen kelesztjük.

3.   Amikor szépen megkelt a tészta, kicsit átgyúrjuk, kb. 2 cm vastagra elnyújtjuk. Éles késsel a tészta tetejére csíkokat húzunk, és kis átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat kikent lisztezett tepsire (vagy sütőpapírral bélelt tepsire) rakjuk. A tetejét megkenjük a másik sárgájával. Ha akarjuk, akkor reszelt sajtot is tehetünk a pogácsák tetejére, de nem muszáj.

4.   Forró sütőben megsütjük.

2011. január 2., vasárnap

Vaníliás muffin

Vannak olyan sütemények, amelyeket nagyon szeretek fagylalttal enni. Ilyen ez az egyszerű alapmuffin is.

Vaníliás muffin fagylattal, málnaöntettel


















Hozzávalók:

20dkg liszt
10 dkg cukor
1dl tej
1dl olívaolaj
2 sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliacukor, vagy 1kávéskanál vaníliaaroma
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
bármilyen gyümölcsöntet (készen kapható, vagy házilag készített)

1.  A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A muffinsütő formát kibéleljük muffinsütő papírral. Olajozni is lehet a formát, de úgy én soha nem tudom rendesen kivenni a süteményt.

2.   A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a vaníliacukorral (vagy aromával) és a csipet sóval.
Apránként hozzáadjuk az olajat is, miközben folyamatosan keverjük.

3. Belekeverjük a reszelt citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral.

4.   A lisztet és a tejet felváltva keverjük a tojáskrémbe. Vigyázzunk, hogy lehetőleg ne legyen csomós a massza.

5.   A tésztát belekanalazzuk a sütőformába, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. (Ha a tésztába hústűt szúrunk, és már nem ragad a tészta a tűre, akkor készen van.

Nemcsak fagylalttal jó, hanem jeges kávéval is.